Ak by sme mali nejaký nápoj nazvať magickým, tak káva by si toto pomenovanie určite zaslúžila. Nielenže nás napĺňa dobrou náladou, ale pomáha nám utužovať priateľstvá, veď predsa povedzme si úprimne, pričom inom by sa dalo tak dobre porozprávať s priateľmi, ako pri lahodnej a kvalitnej kávičke. Kým sa však pozrieme na zaujímavé fakty a príbehy o lahodnej káve, netreba zabudnúť si pripomenúť, že prvý októbrový deň je svetový deň kávy a deň, ktorý je venovaný všetkým kávičkárom.

Legenda o tancujúcich kozách

Ako vôbec ľudstvo prišlo na to, že káva nie je jedovatá, ba dokonca dodáva energiu? Podľa starej legendy všetko sa začalo jedným mužom, ktorý šiel pásť svoje kozy. Keď sa po chvíli zamyslene pozrel na ne, uvedomil si, že tancujú. Neveril vlastným očiam. No prišiel na to, že za všetko môže jedno nevinné ovocie, ktoré ako sa zdá, kozám veľmi chutilo. Keď videl, čo to robí s nimi, rozhodol sa, že sám na vlastnej koži vyskúša, čo to spraví s ním. Očarila ho natoľko chuť a aróma, že túto skvelú novinku rozniesol po celom svete.

Káva je ovocie, aké prekvapenie!

Chutné kávové zrnká možno nájsť uprostred malých červených plodov rastúcich na strome. Aby sme mali lepšiu predstavu o čo ide, predstavme si kôstku, aká sa nachádza napríklad v marhuliach alebo v čerešni, tak podobne vyzerajú aj kávové zrniečka, ktoré nám tak chutia.

Presso nie je espresso!

Ten, kto miluje kávu, určite vie, že malá, silná a chutná káva sa volá espresso, nie presso. Originál obsahuje toľko kofeínu, koľko bežná šálka kávy a dôležitý poznatok je, že sa pije bez mlieka. Pravé talianske espresso vyteká 25 sekúnd, mililiter po mililitri, čiže dokopy má 25 ml. Ak práve dostanete chuť na dvojitú dávku, pýtajte si espresso doppio.

Liek proti Alzheimeru!

Výskumy, hlavne tie z roku 2009, potvrdzujú, že káva je prostriedok, ktorý pomáha proti viacerým typom demencie.

Čože, aj ako palivo?

Ale áno, ak ste neverili tomu, že káva sa môže použiť aj ako palivo, tak teraz to už máte čierne na bielom. Káva totiž obsahuje 11% až 20% oleja. Možno práve kávička sa stane obnoviteľným a nadčasovým palivom budúcnosti, ak sa vytratí ropa zo zemského povrchu.

Prvá kamera si zobrala na paškál práve kávovar, nie celebrity!

Presne tak! Milovníci kávy z Cambridgeskej univerzity, Dr. Quentin Stafford-Fraser a Dr. Paul Jardetzky, použili kameru na monitorovanie hladiny kávy v kávovare umiestnenom v inej miestnosti. Stávalo sa totiž, že kým sa k nemu cez niekoľko poschodí dostali, zistili, že bol prázdny. S XCoffee, ako systém nazvali, sa im to už neprihodilo.

Káva sa pôvodne jedla

Ďalší fakt o magickej káve. Nakoľko sa jedná o ovocie, niet sa čo mu čudovať. Rôzne kmene v Afrike zvykli kombinovať pomleté ovocie kávovníka so zvieracím tukom, z čoho pripravili pastu. Tú potom vyformovali do podoby guľky, ktorá bola vždy poruke, keď si potrebovali dodať energiu.

Tak, to by bolo o káve na dnes všetko. Na záver už len malé upozornenie, aby káva ostala navždy kávou, čím viac sa bude pražiť, tým viac sa stráca kofeín. A teraz je to už o káve naozaj všetko.

Zdroj: goodkeepinghouse.com

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here